A blog by Paul Bremer

TCDF 2017

Twee jaar geleden is er op Thailandblog een aantal malen aandacht besteed aan het Thai Child Development Foundation, oftewel TCDF. Deze actie had tot doel geld in te zamelen om een aantal wensen van de stichting TCDF te realiseren. Hun grootste wens was een verdieping op het schooltje zodat er meerdere lessen tegelijkertijd gegeven kunnen worden. Het uiteindelijke resultaat was dat er in totaal €3200 is overgemaakt. Op het blog nog een aantal keren verslag gedaan van de stand van zaken.

 

Het uitgebreide artikel dat ik toen hierover schreef begon zo:

 

"Al vroeg in de morgen rijdt de witte 'songteaw' (twee bankjes), een aangepaste pick-up truck van TCDF, van dorp tot dorp in het Phato district om kinderen met een handicap thuis op te halen en naar het bergdorp Pak Song te brengen. Daar staat het schooltje waar 4 dagen per week, per dag, 10 tot 15 kinderen opgevangen worden en onderwijs krijgen. In totaal staan er 25 kinderen ingeschreven die op verschillende dagen de school bezoeken".

 


"De Thai Child Develpment Foundation (TCDF) doet haar werk in de streek tussen Ranong aan de westkust en Chumpon aan de oostkust. Het ligt een klein uur rijden van Ranong. Een uur of vijf rijden ten zuiden van Hua Hin en een uur of vier rijden ten noorden van Phuket. Een mooi en groen berggebied met bossen, rivieren, plantages en kleine dorpjes. De bewoners zijn over het algemeen arm, veel van hen werken op de plantages".

 

 

Het afgelopen weekeinde logeerde ik daar nogmaals. De verdieping, met houten luiken voor de ramen, onder een groen golfplaten dak, staat er al weer een jaar en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Er is een wat groter langwerpig lokaal bijgekomen waar onder andere muziekles wordt gegeven en waar een bandje van jongeren uit het dorp repeteert. Ook zijn er nu een paar kamers voor individuele lessen en die ook bijvoorbeeld als werkkamers voor de leerkrachten worden gebruikt. Achter het gebouw zijn er een paar toiletten en douches bijgebouwd. 

 

Jammer genoeg heeft de kiosk aan de straat, gebouwd van hout en palmbladeren, waar leerlingen leerden de producten uit de tuin te verkopen, door weer en wind de geest gegeven. Op het betonnen vloertje wordt nu voorlopig zo nodig een tafel met parasol neergezet. Het wachten is op een betere constructie met een stevig frame.

 

De opzet van het hele project is dat de 'Bijzondere School voor Bijzondere Kinderen' steeds meer wordt gefinancierd door 'Eco-Logic, Resort for Charity'. Dit is dus allemaal op het zelfde terrein bij het dorpje Paksong. De opbrengsten van het restaurant, het dormitory voor backpackers, de familiekamers en de bungalows komen dus ten goede aan de kinderen en de school. Evenals de opbrengsten van de andere activiteiten zoals de verkoop van eieren, de paddestoelen en groenten uit eigen tuin. 

 

Gezinnen en ook groepen zijn nu ook zeer welkom. Schoolklassen uit de omgeving maar ook andere groepen, voor bijvoorbeeld bijeenkomsten en teambuildings activiteiten. Het muzieklokaal kan nu tevens als slaapzaal worden gebruikt waardoor 'werkweken' in het weekeinde mogelijk zijn. Het programma bestaat dan bijvoorbeeld uit voorlichting over biologische landbouw aan de hand van de ecologische tuin met de 'state of the art' Aqua-Hydrocultuur en de biologische mushroom farm waar paddestoelen worden gekweekt op de mest uit de eigen viskwekerij en van de eigen paarden. 

 

Dit al of niet in combinatie met zwemmen in het aangrenzende riviertje, rafting op een bamboevlot en hiking in de bossen en de bergen. Of Yoga, een Thaise kookcursus of een Thaise taalcursus. Ook een dagtocht met bezoek aan de stranden of eilanden aan de oostkust staan regelmatig op het programma.

 

De bedoeling is dat over een paar jaar het resort zoveel eigen inkomsten genereert dat daarmee het TCDF voldoende financieel kan worden ondersteund waardoor deze niet meer afhankelijk is van Nederlandse sponsoren. Om gasten nog beter te kunnen ontvangen worden er een paar aangepaste bungalows bijgebouwd zodat ook gezinnen met een gehandicapt gezinslid dichtbij het restaurant kunnen worden gehuisvest. Drie studenten Gezondheidsmanagement van de Technische Hogeschool Twente zijn nu hun onderzoeken aan het afronden naar hoe nog beter gezinnen en groepen en kunnen worden geworven als toekomstige bezoekers.

 

Het resort en het eco-tourisme zullen zonder meer kleinschalig blijven maar het voornemen TCDF en het resort binnen een paar jaar financieel zelfstandig te laten zijn daar wordt nu hard aan gewerkt. 

 

Lezers van dit blog zijn van harte welkom voor een rondleiding en een drankje, of een overheerlijke maaltijd in het pas vernieuwde restaurant. Of voor een uitgebreider verblijf in het resort natuurlijk. Misschien weten de lezers ook klassen, groepen of gezinnen die gebruik willen maken van de faciliteiten van TCDF.

 

Alle informatie over de verschillende mogelijkheden zijn te vinden op de website:  www.thaichilddevelopment.org

 

Een routebeschrijving is beschikbaar en een taxi vanaf het vliegveld in Ranong, met twee maal daags een vlucht met NokAir vanaf Don Mueang airport in Bangkok, kan worden geregeld.

 

 

Een prachtige video die net is verschenen is hieronder te zien.

Comments: 0